Van der Giesen Architecten
De opdracht voor het vervangend nieuw bouwen van de bassins en technische ruimten van het bosbad te Lunteren bestond uit diverse uitdagingen, welke stuk- voor stuk met succes zijn ingevuld. Het oude zwembad uit 1937 voldeed o.a. niet meer aan verschillende eisen voor veiligheid en hygiëne (WHVBZ), maar de sfeer in het buitenbad, mede ontstaan door de organische vormgeving van de baden en de bosrijke omgeving was echter van een zeer hoge kwaliteit. In het kader van de ontwerpwedstrijd is door ons het winnende ontwerp gemaakt door de kwaliteiten van sfeer en omgeving te behouden en veel aandacht te besteden aan de toekomstige exploitatie. De nieuwe bassins zijn grotendeels gerealiseerd door het oude bassin te gebruiken als werkvloer. In de nieuwe betonnen bassins zijn zaken als waterbuffering, sta-randen en techniek geïntegreerd. Door de ronde vormen in de nieuwbouw te optimaliseren en om te vormen naar segmenten is de unieke vormgeving behouden, maar op een budgetvriendelijke manier gerealiseerd. Door vele details in beton op ingenieuze wijze vorm te geven en te integreren met de regelgeving is een kwalitatief hoogstaand product gemaakt met een gunstig budget. Op dezelfde manier zijn de perrons rondom het bassin gemaakt. De nieuwe technische ruimte heeft een architectuur die bij het bosbad uit 1937 past, terwijl daarin de modernste technologie is ondergebracht voor de waterbehandeling, en verbonden is aan de bassins.
Door een goede voorbereiding en pre-fabricage van de technische installaties kon de gehele “vernieuwbouw” worden uitgevoerd gedurende de gebruikelijke wintersluiting van het zwembad. Conclusie van de realisatie was dat optimaal invulling was gegeven aan de gedachten van de opdrachtgever en een verwezenlijking van de betrokkenheid van de inwoners van lunteren, waarvan onderstaand citaat de “spirit” illustreert: Het Bosbad Lunteren is oorspronkelijk gebouwd in 1937. Het is aangelegd in harmonie met de bosrijke omgeving. De baden bezitten glooiende (organische) vormen, die sterk bepalend zijn voor de atmosfeer van het bad. De ligweiden zijn terrasvormig aangelegd en de tuinpartijen en bomen op en aan de rand van het terrein geven het bad een parkachtig karakter. Deze unieke eigenschappen zijn zeer bepalend voor het Bosbad en de daardoor ontstaande atmosfeer dient in de toekomst gehandhaafd te blijven. Nadat het bad een tijd in particuliere handen is geweest, heeft de gemeente Ede eind jaren '70 het bad overgenomen en zich over de exploitatie ontfermd. Vanaf 1989 gingen er in het kader van herstrukturering van de zwemvoorzieningen in de gemeente Ede binnen de gemeentelijke politiek stemmen op om het Bosbad te sluiten. Een particuliere actie van de Lunterse bevolking leidde tot een overdracht van de exploitatie van het bad aan de Stichting Bosbad Lunteren.