Van der Giesen Architecten
Vijf jaar na de succesvolle oplevering van het vernieuwde buitenzwembad in Lunteren (gemeente Ede) bereikte ons het verzoek een nieuwe entree te ontwerpen voor hetzelfde project. Als één van de uitgenodigde architecten, zijn wij er in geslaagd het winnende ontwerp te maken, en dat te realiseren voor deze ons reeds bekende opdrachtgever. In het ontwerp van het entreegebouw komen een aantal zaken tot uiting welke voorheen eigenlijk werden gemist; daarnaast zijn functionaliteiten uitgebreid en het ontwerp ingebed in de locatie. Zo wordt de aanwezigheid van water in het bos (gebied Veluwe) nu architectonisch getoond door het gekromde vegetatiedak te voorzien van spuwers waar het regenwater zichtbaar en hoorbaar vanaf valt in de onderliggende vijver. Het groene bladerdak van het bos heeft een architectonische aanwezigheid op het gebouw. Door het water uit de “opvangvijver” ook op droge dagen naar het dak terug te pompen is het water op de locatie ook vanaf de straat altijd merkbaar aanwezig.
Het entreegebouw vertegenwoordigt de poort naar het gebied waar het buitenzwembad zich bevindt. Aan de ene zijde van de doorgang bevindt zich de horeca, welke in de winter afgesloten is, terwijl aan de andere zijde van de entree zich de ruimten bevinden welke het gehele jaar in gebruik zijn: kassa, personeelsruimten, kantoor, werkplaats en bijbehorende opslagruimten. Om aansluiting te vinden bij de andere bestaande gebouwen en oorsprong van het zwembad in 1937 is er voor gekozen het geheel in de sfeer van die periode (art-deco) vorm te geven. Hetgeen herkenbaar is in o.a. de verspringende platte daken, en de decoratieve elementen bij de vlaggenmasten. Vanuit de kantoren op de eerste verdieping is een panoramisch uitzicht over de zwembaden en terreinen. In de realisatie is gekozen voor veel materialen welke de affiniteit met de bosrijke omgeving nogmaals benadrukken: planken (hout) vegetatiedaken en baksteen metselwerk. Over het bosbad: Het Bosbad Lunteren is oorspronkelijk gebouwd in 1937. Het is aangelegd in harmonie met de bosrijke omgeving. De baden bezitten glooiende (organische) vormen, die sterk bepalend zijn voor de atmosfeer van het bad. De ligweiden zijn terrasvormig aangelegd en de tuinpartijen en bomen op en aan de rand van het terrein geven het bad een parkachtig karakter. Deze unieke eigenschappen zijn zeer bepalend voor het Bosbad en de daardoor ontstaande atmosfeer dient in de toekomst gehandhaafd te blijven. Nadat het bad een tijd in particuliere handen is geweest, heeft de gemeente Ede eind jaren '70 het bad overgenomen en zich over de exploitatie ontfermd. Vanaf 1989 gingen er in het kader van herstrukturering van de zwemvoorzieningen in de gemeente Ede binnen de gemeentelijke politiek stemmen op om het Bosbad te sluiten. Een particuliere actie van de Lunterse bevolking leidde tot een overdracht van de exploitatie van het bad aan de Stichting Bosbad Lunteren.