Van der Giesen Architecten
Bij het ontwerpen van de eilandwoning heeft de architect zich laten inspireren door de waterrijke omgeving van de recreatiewoningen op waterpark Veerse meer, en wat zich daar tijdens vakanties allemaal afspeelt. Daarbij denken we in eerste instantie aan het Veerse meer, een prachtig waterrijk dat door het landschap meandert, waarin zich vele natuurgebieden en eilanden bevinden. Wat zouden we graag op een eigen eilandje kunnen wonen, omringd door het schone water van het Veerse meer. Dat gevoel heeft ons geïnspireerd tot het ontwerp voor woningtype eiland, vrij en bijna helemaal door water omringd terwijl alle faciliteiten van het recreatiepark toch binnen handbereik blijven. Het rondlopende dak biedt beschutting voor de bewoners, niet alleen binnen de woning maar ook als zonwering en veranda buiten. In het midden van het dak wordt een ronde lichtdoorlatende (melkwit) koepel geïntegreerd, wat het gevoel van vrijheid en licht in de woning nog verder versterkt. De indeling van de woning is vervolgens onder dat dak geformeerd, waarbij de form-follows function methode is toegepast. De woning is als het ware van binnenuit ontworpen, waardoor de verschillende ruimtes in de woning ook aan de buitenzijde herkenbaar te onderscheiden zijn.
De indeling met de woonkamer direct aan het water voegt een belevingswaarde aan de woning toe, alsof men op de rand van het eiland vertoeft. Met uitzicht over het water in het park kan van de woning en zijn omgeving worden genoten, onafhankelijk van het weer. De comfortabele ruimte in de woning wordt buiten verder aangevuld met een terras dat boven het water ligt, wat ook de toegang verschaft naar de steiger waar een boot kan worden afgemeerd. Uiteraard is daar ook het nautische karakter niet vergeten met o.a. een balustrade waarin “visnetten” zijn verwerkt. De oriëntatie van de terrassen is op het zuiden of het westen zodat men optimaal van de zon genieten kan. Afhankelijk van de te kiezen uitvoering is de woning ingedeeld met alle ruimten gelijkvloers, drie of vier slaapkamers, en twee badkamers, separaat toilet zoveel mogelijk aan de noordelijke of oostelijke zijde van de woning, en de keuken en woonkamer met eethoek en terras aan de westelijke of zuidelijke zijde. De installaties bevinden zich in de berging, inclusief het warmtetoestel aangesloten op het verwarmings- netwerk in het park. Dat netwerk garandeert een hoog comfortniveau met een minimum aan onderhoud. Daarmee wordt tevens een bijdrage geleverd aan de reductie van CO2 uitstoot. Op deze wijze wordt er in waterpark Veerse meer effectief gewerkt aan een beter milieu: Er staat op de woningen dan ook geen schoorsteen. Ook in het materiaalgebruik is gedacht aan een zorgeloze vakantie. De meeste materialen zijn onderhouds- arm of onderhoudsvrij, o.a.: Betonnen fundering en vloeren, baksteen buitengevels, traditionele spouwmuren waarin een hoge isolatiewaarde is verwerkt, en standaard kunststof kozijnen. Op deze wijze kan men aan de woning vooral plezier beleven, en daar draait het per slot van rekening toch om? Kortom: De woning is specifiek ontworpen als comfortabele recreatiewoning, welke “beleefd” kan worden als iets anders dan men thuis gewend is, de beleving van een eigen plek op het water maar wel van alle comfort voorzien. Hierin kan men jarenlang met het hele gezin, jong en oud, genieten van de unieke ligging in het waterpark Veerse Meer.