Van der Giesen Architecten

Het creëren van het basisontwerp voor het congrescentrum en de havenautoriteiten in Cotonou, Benin (west Afrika) was een taak met zeer grote diversiteit. De collectie van de verschillende functies schept diversiteit en dynamiek, want er zullen veel verschillende activiteiten binnen dit complex zijn (vergaderen, ontmoeten, werken, wonen, vrije tijd, sport enz.) Dit energieke deel van de opdracht heeft ons geïnspireerd een het ontwerp te maken zoals gepresenteerd . Het ontwerp is bedoeld om expressie te geven aan de dynamische krachten en interacties in het gehele complex, daarom straalt het zowel beweging als spanning uit. Beweging wordt uitgedrukt door het verschil tussen de verschillende verdiepingen van de torens. De basis is emotie, die in het ontwerp tot uiting komt als te verwaarlozen grenzen tussen verdiepingen of gevels. In het silhouet van de torens is de spanning zichtbaar in de kromming. Op deze manier is de eenheid, zijnde een gebouw, evenals de spanning tussen de verschillende functies als bouwdelen uitgedrukt. Het bijzondere silhouet van dit gebouw zal niet alleen instaan voor de aantrekkingskracht van het gebouw zelf, maar ook een herkenbaar landmark worden.